Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 - Κοινωνικές επιπτώσεις - Παρακολούθηση δραστηριοτήτων

Wikileaks: «Ποιοι και πως μας παρακολουθούν όλους»


Σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μεγάλος Αδελφός μπορεί εύκολα και γρήγορα- με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών- να μας παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, φέρνει στο φως η ομάδα του Wikileaks.


Ο Τζούλιαν Ασάντζ του wikileaks και το δημοίευμα του Espresso
Ο Τζούλιαν Ασάντζ του wikileaks και το δημοίευμα του Espresso

Τα λίαν ανησυχητικά στοιχεία του Wikileaks που δημοσιεύονται από το ιταλικό περιοδικό L' Espresso, ενισχύουν έναν ευρύτατα διαδεδομένο φόβο: ότι μπορούν να μας παρακολουθούν όλους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παγιδεύονται καθημερινά δισεκατομμύρια πληροφορίες από τηλεφωνήματα, mail και sms, με τη βοήθεια ενός δικτύου ιδιωτικών εταιρειών.

Πρόκειται για μια σοκαριστική, «κολοσσιαία» -όπως χαρακτηρίζεται- βάση δεδομένων που αποδεικνύει πως η ζωή του οποιουδήποτε μπορεί να «κλαπεί», να αντιγραφεί και να αναλυθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Όπως τονίζεται, τα πάντα βρίσκονται υπό παρακολούθηση: φαξ, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, προγράμματα όπως το Skype…Στην κατασκοπεία συνεισφέρουν ιδιωτικές εταιρείες που θέτουν τις υπηρεσίες τους στην διάθεση δημοκρατιών και δικτατοριών.

Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα όπως το δημιούργημα της εταιρείας Hacking Team, στο Μιλάνο, το «Remote Control System», το οποίο «ενοικιάζεται» προς 200000 ευρώ ετησίως και λειτουργεί ως ένας άλλος «007» που εισχωρεί στον υπολογιστή ή στο smartphone και το μετατρέπει σε κατάσκοπο της ιδιωτικής μας ζωής: αντιγράφει και αποστέλλει τα μέιλ, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα κείμενα που γράφουμε.

Μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας την βιντεοκάμερα, την φωτογραφική μηχανή, ή το μικρόφωνο των ηλεκτρονικών συσκευών, καταγράφοντας και μεταδίδοντας ταυτόχρονα τις όποιες συνομιλίες.

Άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η γερμανική Ultimaco η οποία προσφέρει ένα σύστημα μαζικής παγίδευσης πληροφοριών, που αποθηκεύει δεδομένα από σταθερή και κινητή τηλεφωνία, από το ίντερνετ και το Skype. Τα συγκεντρώνει όλα και τα ομαδοποιεί σε τεράστιες βάσεις που απομνημονεύουν 100000 δεδομένα το δευτερόλεπτο.

Δήμητρα Ράγια

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Αυτοί εκεί στο Wikileaks δε ξέρω πολλά εγώ.., αλλά κάποτε είχαν κάνει μεγάλο σαματά στο διαδίκτυο και καλά με τα μυστικά που γνωρίζουν και μπορούν να βγάλουν στην φόρα.. και είχα απειλήσει αρκετές χώρες για διάφορα μυστικά, και αν από τα λίγα που ξέρω νομίζω μερικές είχαν ασχοληθεί μαζί τους.. και νομίζω -νομίζω- μερικά μέλη των ακτιβιστών αυτών συλλήφθηκαν. Anyway...
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή