Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πώς να παράγετε ψευδοτυχαίους αριθμούς (Random Numbers)

Οι Γεννήτριες Τυχαίων Αριθμών (Random Number Generators) βρίσκονται στη ζωή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η πιο συχνή εφαρμογή τους είναι σε παιχνίδια που εμπεριέχουν τύχη, θεωρείστε για παράδειγμα το ζάρι που αποτελεί μια από τις πιο παλιές και πιο γνωστές γεννήτριες τυχαίων αριθμών. Ωστόσο με την πρόοδο της τεχνολογίας βρήκαν εφαρμογή και σε άλλους τομείς και κυρίως στην κρυπτογραφία, όπως για παράδειγμα στην ασφαλή μεταφορά δεδομένων στο διαδίκτυο ή στη διατήρηση της ασφάλειας ενός τοπικού δικτύου.
Θα παρουσιάσουμε έναν έυκολο τρόπο να παράγουμε τους δικούς μας τυχαίους αριθμούς. Η ιστοσελίδα random.org μπορεί να παράξει τυχαίους αριθμούς στο διάστημα που εσείς επιθυμείτε. Για παράδειγμα αν επιθυμείτε να παράγετε τυχαία έναν αριθμό στο διάστημα [15, 25], αρκεί στο πλαίσιο "True Random Number Generator" να καταχωρήσετε στο min την τιμή 15 και στο max την τιμή 25 αντίστοιχα και να κλικάρετε στο κουμπί "Generate".



Μία χρήσιμη εφαρμογή της ιστοσελίδας random.org είναι η παραγωγή ακολουθιών τυχαίων αριθμών για τυχερά παιχνίδια. Έστω ότι θέλετε να δημιουργήσετε 3 τυχαίες ακολουθίες για το τυχερό παιχνίδι Joker. Εντοπίστε στη σελίδα το κομμάτι με τίτλο "Games and Gambling" και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή "Lottery Quick Pick".



Στη συνέχεια, στη σελίδα όπου θα ανοίξει επιλέξτε 3 στον αριθμό των ακολουθιών (tickets), Greece από την πτυσσόμενη λίστα με τις προσφερόμενες χώρες και Joker στο όνομα του τυχερού παιχνιδιού και τέλος κάντε κλικ στο κουμπί "Pick Tickets".



Οι παραγόμενες ακολουθίες τυχαίων αριθμών για το Joker είναι της μορφής:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου