Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 - Κινητή τηλεφωνία: κοινωνική απειλή;





Σήμερα σε ένα κόσμο, όπου η παγκόσμια κινητή τηλεφωνία έχει κλείσει 20 χρόνια ζωής, η ζωή χωρίς κινητό τηλέφωνο μοιάζει με την προσπάθειά μας για επιβίωση σε ένα απομονωμένο νησί.
Η Leah Wilson, μια 22χρονη τελειόφοιτη φοιτήτρια, διασκεδάζοντας το περασμένο καλοκαίρι στην παραλία του San Diego χάνει την πολύτιμη συσκευή του κινητού της τηλεφώνου.
«Ολόκληρη η ζωή μου καταστράφηκε,» αναφέρει η Wilson. «Το μόνο νούμερο που γνώριζα ήταν αυτό του τηλεφώνου της μητέρας μου.»
Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στα κινητά μας τηλέφωνα σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν αυτά εξαφανιστούν νιώθουμε σχεδόν χαμένοι.
Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, AT&T και Verizon Wireless, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσοι είναι οι άνθρωποι που χάνουν τις συσκευές τους κάθε χρόνο.
Όμως, όπως τονίζει ο Avi Greengart, αναλυτής από την εταιρεία Current Analysis, η απώλεια αυτών των μικρών συσκευών συμβαίνει αρκετά συχνά και όταν γίνεται φέρνει μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων.


Μακριά από την κοινωνία

Σύμφωνα με την αναφορά Pew Internet & American Life Project που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, οι Αμερικανοί πρώτοι εκμεταλλεύθηκαν την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων και την κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.
Σήμερα σε έναν ασύρματο κόσμο, η ζωή χωρίς κινητό τηλέφωνο μοιάζει με τη ζωή σε ένα ερημωμένο νησί και η απώλεια μιας τέτοιας συσκευής έχει ως συνέπεια την αποκοπή μας από ολόκληρη την κοινωνία.
«Χωρίς αυτές τις συσκευές δεν υπάρχει σύνδεση με τη ζωή,» σχολιάζει η Marian Salzman, πολιτιστική ανταποκρίτρια και συνεργάτης της Porter Novelli στη Νέα Υόρκη.
Οι άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν καταστάσεις πέρα από τις καθημερινές, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η βιασύνη για να πάρουν ένα ταξί ή το ταξίδι σε μια ξένη χώρα, είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια των προσωπικών συσκευών τους.


Σκλάβοι των συσκευών;

Ενώ η ξαφνική αποκοπή από τον έξω κόσμο αρχικά σοκάρει, στη συνέχεια η αίσθηση αυτή ξεθωριάζει και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους άλλες απώλειες.
«Τα κινητά τηλέφωνα στην ουσία είναι οι αποθήκες της ζωής μας και των αγαπημένων μας,» αναφέρει η Salzman. «Οι φίλοι μου αποθηκεύουν τα γραπτά μηνύματα, σαν ένα είδος ημερολογίου.
Η ζωή χωρίς αυτές τις συσκευές πρόκειται μόνο να δυσκολέψει, καθώς η σημασία τους αυξάνεται. Εκτός από την χρήση τους ως ένα απλό τηλέφωνο, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται επίσης ως ξυπνητήρια, ρολόγια, κάμερες και ημερολόγια, ενώ βρισκόμαστε μόνο στη αρχή για την μεταμόρφωση τους σε μίνι -; υπολογιστές, προσωπικούς organizers και κονσόλες παιχνιδιών. Μήπως τελικά βρισκόμαστε υπό την υποτέλεια μια συσκευής;
«Γινόμαστε σκλάβοι της συσκευής,» σχολιάζει η Leysia Palen από το πανεπιστήμιο του Colorado, στο οποίο μελετούνται οι κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνολογίας.

 

 

 

 

Πληκτρολογώντας την ανεξαρτησία μας


Η απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να σημάνει την έναρξη της ανεξαρτησίας μας, τουλάχιστον της μερικής.
 
Ο Michael Bonfanti από την πόλη Monticello των ΗΠΑ, έγινε έξαλλος όταν ανακάλυψε ότι είχε χάσει το τηλέφωνο του και αρνιόταν να αγοράσει καινούργιο. Μετά από μια εβδομάδα όμως άρχιζε να συνηθίζει χωρίς αυτό και μάλιστα του άρεσε πολύ ...;
«Επιτέλους ένιωσα ελεύθερος, κανένας δεν μπορούσε να με ενοχλήσει εάν δεν το ήθελα ο ίδιος.»
Η γυναίκα όμως του Bonfanti αντιδρούσε, ωστόσο ο ίδιος συνέχιζε με το ανθρωπολογικό του πείραμα, για περίπου 3 εβδομάδες.
Τελικά όμως ο Bonfanti αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της γυναίκας του, αφού τον έπεισε ότι θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση που κάποιος από τους δυο βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.
Η κυρία Bonfanti αγόρασε για τον άνδρα της μια τσάντα για το νέο του τηλέφωνο. Ο Bonfanti θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη τσάντα για να χαμηλώνει την ένταση του τηλεφώνου και να το αγνοεί όταν εκείνος επιθυμεί.
«Το ξέρω ότι είναι εκεί, δεν πρόκειται να το χάσω αλλά μπορώ να αποκτήσω την ελευθερία μου μόλις φύγω από τη δουλειά, αφού η θέση της συσκευής είναι στο ντουλάπι του σπιτιού μου.»

 

 

 

Ζούμε χωρίς αυτό;

Παρά τις έντονες προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένας μόνιμος δεσμός. Αυτό συμβαίνει διότι το θέλουμε και εξαρτόμαστε από την συνεχή επικοινωνία και την άμεση πληροφορία.
«Εφόσον συνηθίσουμε στη χρήση πληροφορίας που διατίθεται είτε online είτε μιλώντας σε ένα άτομο, είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσουμε χωρίς αυτή,» αναφέρει ο Paul Levinson, συντάκτης του: "Cellphone: The Story of the World's Most Mobile Medium and How It Has Transformed Everything!"


Πηγή: coolblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου